7. Platformio

Toen ik in 2017 het weerstation voor het eerst in gebruik heb genomen bestond het geheel uit een Arduino, een W5100 ethernetshield en diverse sensoren. In 2018 stopte de Arduino er tijdens een flinke onweersbui ineens mee.

Op dat moment kwam het idee in eerste instantie om een Arduino op een BananaPi aan te sluiten en vervolgens via usb de data serieel uit te lezen middels een Python script.  Een Arduino heeft als eigenschap op het moment dat er data serieel wordt uitgelezen, opnieuw op te starten waarmee dit erg lastig bleek te worden.

Tijdens het vele zoektochten naar mogelijke (Python) scripts om de middels de Arduino verzamelde data in een database weg te schrijven liep ik tegen platformio aan.  Middels PlatformIO Core kan een sketch ook via de CLI (command line interface) worden gecompileerd en geupload.

Recent bedacht ik om weer een ethernetshield op de Arduino te plaatsen waardoor het weerstation op dit moment weer operationeel is. Ik liep daarbij no tegen 1 ” hobbeltje” aan; een ethernetshield verbruikt teveel “stroom” waardoor de BananaPi niet wilde opstarten. Daarop heb ik de voedingsstekker weer op de Arduino geplaatst waarna het geheel weer werkt zoals het hoort.

Bij een zelfbouw weerstation is het lastig om voor elk kleinigheidje het dak op te moeten met een laptop, zeker als deze een slechte accu heeft:-)

Hoewel ik van mijn “geloof” ben afgevallen door deze website via WordPress te maken i.p.v. het kladblokje en het er niet zo fancy uitziet als de ArduinoIDE, werkt het geweldig om vanaf achter het bureau de sketch in de Arduino op dak te kunnen aanpassen.

Een sketch kan eenvoudig worden aangepast in de ../src directory met een editor: vi main.cpp

Nadat deze is bewerkt en opgeslagen wordt deze directory verlaten en kan de sketch worden gecompileerd en geupload: platformio run –target upload